Belső oldali hőszigetelés

Belső oldali hőszigetelés – mégis lehetséges?

 

Akik társasházban, panellakásban, műemléki vagy helyi védelem alatt álló épületben, esetleg a több százezer B-30-as téglából falazott családi ház egyikében laknak, azok számára sovány vigasz, hogy az újonnan épülő lakások a szigorodó követelményeknek és a folyamatosan fejlődő építőanyag-iparnak köszönhetően energetikai szempontból egyre korszerűbbek. Számukra és az új szigetelési megoldásokat keresők számára biztató megoldás a következőkben ismertetett ásványi hőszigetelés.

A hőszigetelő anyagokat Magyarországon legtöbben a polisztirol, valamint a szálas (üveggyapot, kőzetgyapot) anyagú termékekkel azonosítják, pedig az utóbbi években a folyamatosan felmerülő újabb és újabb igények kielégítésére számos új termék is megjelent.

A folyamatosan emelkedő energiaárak és néhány ösztönző finanszírozási program eredményeképpen napjainkban felgyorsult a régi házak, lakások utólagos hőszigetelése. Épületeink energia- és fűtésigényének csökkentése elsősorban a meglévő vagy új falszerkezetek hőszigetelésének javításával érhető el, a szerkezetek külső oldali szigetelésének fokozásával. Az épület összes szerkezeti elemének minősége hosszú távra meghatározza az energiaigényt és az üzemeltetési költségeket is. A kiegészítő hőszigetelések fizikai tulajdonságainak összhangban kell lenniük az épület többi szerkezetére jellemző paraméterekkel. Ilyen szempontból a szigetelőanyagok kiemelkedően fontos tulajdonságai a tűzállóság, a természetes alkotóelemek, a stabil, ellenálló kivitel és a páratechnikai viselkedés.

A homlokzat külső oldali hőszigetelése azonban nem minden esetben megoldható. Nem valósítható meg például, amikor több lakásos épületben a tulajdonosok nem tudnak megegyezni a közös beruházás finanszírozásáról. Szóba sem jöhet műemléképületeknél, ahol a homlokzat architektúrája, burkolata vagy díszítése nem takarható el szigetelőlapokkal, vagy szomszédjogi problémák miatt (tűzfalak, oldalhatáron álló épületek) kivitelezhetetlen. Nem kevés bírálat éri az egyébként funkcionálisan bevált hőszigetelő rendszereket, amiért az előállításuk és a megsemmisítésük nem környezetbarát, illetve tűz esetén komoly kár alakulhat ki. Továbbá veszélyt jelenthetnek az égés során felszabaduló gázok és égéstermékek. Beépítésük után a kártevők (rovarok és madarak) elleni védelmük sem biztosítható.

A fenti problémákra megfelelő megoldást jelenthetnek a kálcium-szilikát alapanyagú hőszigetelő rendszerek. A pórusbeton 1992 óta ismert falazóelem hazánkban. Hőszigetelő anyagként 2008 szeptembere óta Ytong Multipor néven forgalmazzák a Németországban már három éve rendszeresített ásványi hőszigetelő lapot. A termék előállítása az Ytong falazóelemhez nagyon hasonló. Az alapanyagok megegyeznek, ugyanazok a természetes ásványi összetevők (mész, homok, cement, víz, pórusképző alumínium paszta és gipsz). Ahhoz, hogy az Ytong kiváló tulajdonságait megtartva a már ismert és bevált termékek hőátbocsátási értékéhez igazodó hőszigetelőanyagot kapjunk, a pórusok számát kell növelni. Az eredmény a pórusbeton falazóelemek pórustartalmának többszörösével rendelkező, alacsony hővezetési tényezőjű, könnyű (115 kg/m³) Ytong Multipor lap. A gazdaságos felhasználás érdekében a lapok nagy méretűek (600 x 390 mm), és különböző vastagságokban kaphatók.

Mi teszi egyedivé az ásványi hőszigetelő lapot? Többek között az, hogy kizárólag ásványi alapanyagokból áll, homogén, nem éghető, égés során nem fejleszt mérgező gázokat, víztaszító, mégis rendkívül jó páraáteresztő, ugyanakkor környezetbarát. Stabil szerkezetű, szálas anyag felhasználása nélkül ér el olyan hőszigetelő hatást, mint az eddig ismert más gyártmányú hőszigetelő anyagok. Ezért az Ytong Multipor hőszigetelő lap praktikus és környezetbarát alternatívát kínál a hőszigetelési feladatokra. Páraszabályzó tulajdonságának köszönhetően belső oldali falszigetelés esetén párazáró réteg készítése nélkül is jó megoldás lehet. A lakóterek falszerkezeteiben adott hőmérsékleti és páraviszonyok mellett nem alakul ki páralecsapódás, így elkerülhető a penész megjelenése.

Kiváló megoldást nyújt továbbá alulról hűlő födémszerkezetek, mélygarázsok, átjárok, pinceterek hőszigetelésére. A hőszigetelés a könnyű lapok teljes felületen történő ragasztásával, ideiglenes megtámasztás és mechanikus rögzítés nélkül készül. A pontosan kivitelezett szigetelés külön felületképzés nélkül, önmagában is stabil, esztétikus felületet ad. Az Ytong Multipor ásványi lap egyedülálló anyagtulajdonságainak köszönhetően széles körű felhasználást tesz lehetővé lakó, ipari illetve régi és új épületek különböző szerkezeteinek hőszigetelésére egyaránt. A Multipor előnyeit a 2009-ben elnyert Construma Újdonságdíj is igazolja.