Hőhíd

Mikor beszélhetünk hőhídról?

A külömböző építőanyagok/épületszerkezetek hővezetési tényezője más és más. Például egy Porotherm falazóelem tízszer jobb hőszigetelő, mint egy vasbeton szerkezet. Egy általános polisztirol (hungarocell) hőszigetelő tábla pedig kb 40-szer jobb, mint a Porotherm falazat.

Egy épületen hőhíd a különböző anyagú épületszerkezetek csatlakozásánál keletkezik. Ilyen például a homlokzati fal találkozása a vázkerámia/beton anyagú nyílásáthidaló elemmel, vagy például a beton lábazati fallal. Ennek az a következménye, hogy a rosszabb hőszigetelő képességű elemnél nagyobb hőáramlásalakul ki. Azaz például egy szigeteletlen homlokzat esetén a nyíláskiváltó elem belső felülete 5-10 fokkal is hidegebb lehet, mint a Porotherm homlokzat belső felülete.

De miért probléma ez? Az egyik gond az, hogy a rosszabb hőszigetelő képességű szerkezetnél megnő az épület hővesztesége. A másik probléma, hogy például egy 10°C felületi hőmérsékletű kiváltónál már kicsapódhat a levegőben levő nedvesség, ami hosszabb távon kiirthatatlan penészesedéssel párosul.

Hogyan kerülhetjük el a hőhidak kialakulását? A hőhidakat tökéletesen megszüntetni nem lehet, viszont ésszerű tervezéssel hatékonyan mérsékelhetjük a hatásukat. A megoldás a szerkezetekösszeépítésének átgondolt megoldása, illetve a lehűlő felületek fokozott hőszigetelése. Tehát például egy nyíláskiváltásnál, vagy födémszéleknél plusz hőszigetelő réteget kell elhelyezni. Ez viszont csak úgy oldható meg, ha már a tervezési, szerkezetépítési fázisban megtervezzük a helyes rétegrendet és az ehhez szükséges szerkezeti méreteket.

Hőhidak kialakulásának tipikus helyei:

- Homlokzati fal és lábazati fal találkozása
- Lábazati fal és aljzatbeton találkozása
- Falnyílások (ablakok, ajtók) falkávái
- Nyílás kiváltó/áthidaló elemek
- Födém és homlokzati fal találkozása
- Terasz, erkély, lépcső és homlokzati fal csatlakozása
- Homlokzatból kiálló pengefalak
- Tűzfal és tetőszerkezetek csatlakozása
- Térdfal/attikafal és zárófödém találkozása
- Falsarkok, homlokzati falcsatlakozások

És még sok-sok olyan szerkezet, csomópont, amit hanyagul, vagy megszokások alapján építenek össze. Mivel a tapasztalt kivitelezők és tervezők is elsiklanak az ilyen problémák felett, ezért javasolt, hogy keressen fel szakembert.