Mennyezetfűtésről

A sugárzó mennyezetfűtés előnyei

A sugárzó mennyezetfűtés működési elvét leginkább a napsugarakhoz lehetne hasonlítani, melyek először a testet melegítik fel és csak aztán változtatják meg a levegő hőmérsékletét. Hatása tehát hamarabb érezhető, mint a hagyományos fűtőtesteknél, melyek a levegőt melegítik, így az ember jóval később kezdi magát kellemesen érezni az adott helyiségben. Éppen ezért a sugárzó mennyezetfűtés esetén a levegőt elég 2-3 fokkal alacsonyabb hőmérsékletűre melegíteni, mint a konvektoros fűtés esetén, ezzel pedig sokat spórolhatunk, hosszútávon 40-50%-os megtakarítást érhetünk el.

A sugárzó mennyezetfűtéshez nincs szükség fűtőtestre, csak panelekre, amelyeket a mennyezet fölé építenek be. Az egész szerkezet csupán 40 mm-t vesz igénybe a mennyezetből és bármilyen típusú födémszerkezetnél kiépíthető. A paneleket gipszkartonnal takarják el, amit tetszés szerint lehet felületkezelni. A világítást a gipszkarton igényeinek megfelelően alakíthatjuk ki, de a panelek elhelyezkedését figyelembe kell venni a lámpák helyének kijelölésekor. A gipszkarton burkolatnak nagy előnye, hogy porózus anyagként önmagában szabályozza a helyiség páratartalmát.

A sugárzó fűtés egészségügyi előnyökkel is rendelkezik. A hagyományos fűtési megoldásoknál nagy a légmozgás, a lakásban lévő por felkeveredik, ami köhögésre ingerel, súlyosbítja az asztmások és az allergiások állapotát. A sugárzó fűtésnél azonban a légmozgás minimális, a por szinte meg sem mozdul a lakásban, ezért allergiások számára ez a legjobb, legegészségesebb fűtésrendszer.

A sugárzó fűtés kiépíthető egyedi fűtéses és távfűtéses lakásokban is. A gázfűtéses lakásoknál kondenzációs kazánra van szükség, amivel még több energiát takaríthatunk meg. A lakás összképét rontó csövektől és konvektoroktól megszabadulhatunk, jóval nagyobb hely lesz a szobákban. A távfűtéses lakásoknál a hőközpontot minimálisan kell átalakítani, ezért a sugárzó fűtés ezekben az otthonokban is ajánlott. A vezetékeket a lépcsőházban vezetik el, minden lakás különálló lesz mérés és szabályozás szempontjából.

A sugárzó fűtés minden tekintetben komfortos. Működése csendes, a lakást könnyebben tisztán tarthatjuk, mivel nem keveredik fel a por és egyenletes meleget érezhetünk alacsonyabb hőmérséklet mellet is. A sugárzó fűtést elég akkor bekapcsolni, amikor hazaérünk, mert percek alatt képes a kívánt hőmérsékletre felfűteni a helyiséget. A rendszerek magas élettartamúak, ezért tartós megoldást jelentenek, ha elavult fűtési rendszerünket szeretnénk korszerűre cserélni vagy új ház, lakás építése esetén szeretnénk egy megbízható fűtési megoldást találni.