Statikus szakvélemény

Ha Ön új ingatlant szeretne vásárolni vagy a régit szeretné felújítani és aggályai vannak az épület hosszú távú állékonyságával kapcsolatban vagy egyszerűen csak biztosra szeretne menni a vételkor.

Ingatlan vásárlásakor az alábbiakat érdemes megfigyelni a tartószerkezeteken: találhatók-e a falakon repedések, azok milyen irányúak. Ebből meg lehet állapítani, hogy épületsüllyedés okozza azokat, egy épületrész hozzátoldása miatt vannak, vagy esetleg más, nem látható, rejtett oka van a repedéseknek.

A tetőszerkezet milyen állapotban van? Ha jó állapotú a szerkezet, akkor rendben, azonban ha kártevők gyengítették meg vagy gombásodás, beázás jelei mutatkoznak a tetőszerkezet szarufáin, akkor érdemes egy pillantást vetni rá - vajon csak felületi károsodás vagy komolyabb, a későbbiekben gondot okozó károsodásról van szó?

Az épület alapozása milyen rendszerrel történt? Milyen anyagú, van-e vasalva? Ez nagymértékben befolyásolja a kedvezőtlen süllyedéskülönbségek épület szerkezetre gyakorolt hatását.

Milyen az épület vízelvezetési rendszere? Tudjuk, hogy ha a vízelvezetési rendszer valahol kudarcot vall, akkor az nagymértékben befolyásolhatja az épület későbbi tartószerkezeti viselkedését, repedések és különböző állékonysági problémákhoz vezethet.