Hőszivattyú

A levegő-víz hőszivattyú legfontosabb tulajdonságai és működési elve


Olyan jövőnek nézünk elébe, ahol a legjobban az alternatív energiák kihasználásának van értelme. A megújuló energiák a környezet erőforrásaiból érkeznek és anélkül lehet felhasználni őket, hogy elapadnának vagy maradandó károkat okoznának a környezetünkben. A levegő-víz hőszivattyú is egy olyan berendezés, ami a környezetből származó hőt, illetve levegőt használja fel és alakítja energiává. Ebből az átalakított energiából elsősorban melegvizet lehet előállítani. A melegvíz mindennapos használatra és fűtésre is alkalmas, tehát több fajta szükségletet is le lehet fedni vele.

A levegő-víz hőszivattyú előnye, hogy gyakorlatilag kiapadhatatlan, soha el nem fogyó energiaforrásként szolgáltat energiát az állandó melegvíz előállításához, de akár hűteni is lehet vele. Energiatakarékos megoldást jelent, amivel a közüzemi számlák egy részét ki lehet váltani és a háztartás működtetésére fordított költségeket is minimalizálni. A fűtés addigi költségeit akár 70%-kal is vissza lehet szorítani. Nagy hatásfok és gyors megtérülés jellemzi. Egy alacsony energiaigényű ház már jobban megfelel a jelen kor igényeinek, amihez levegő-víz hőszivattyú használata ideális választás.

Milyen működési elven alapszik a levegő-víz hőszivattyú energiaelőállítása? A berendezés több részből áll, többek között egy kültéri egységből, ami a környező levegőt összegyűjti és egy ventillátorral egy hőcserélőn keresztül juttatja át. Az itt párolgó hűtőközeg vonja el a hőt a levegőből, ezután a hűtőközeg egy kompresszorba jut, ahol összesűrűsödik, itt megnő a hőmérséklete és forró gőzként továbbhalad egy kondenzátorba. A gőz lehűlve adja át a hőjét a víznek, amit a háztartásban aztán felhasználhatnak melegvízként.